Bracni sterilitet nastaje od stresa

8/30/2011 6:06 AM

Oko 300.000 parova u Srbiji ima problem bračnog steriliteta. U 30 odsto slučajeva uzrok neplodnosti je muški faktor, a kod 44 odsto njih ne zna se razlog nastanka ovog oboljenja.

- Bračni sterilitet je bolest modernog društva i nastaje zbog izloženosti stresu, lošim životnim navikama, zagađenoj okolini, ali i činjenici da se parovi sve češće u kasnijim godinama odlučuju za potomstvo. Poslednjih godina suočavamo se sa porastom muškog infertiliteta, što je ozbiljno pitanje jer je najčešće reč o idiopatskom infertilitetu, onom čiji uzrok nam nije poznat. Muški infertilitet leče urolozi, a ženski ginekolozi, ali prema najnovijim saznanjima, zajedničko ustanovljavanje uzroka i lečenje posledica određenim metodama daje najefikasnije rezultate - objašnjava prof. dr Goran Marušić iz Klinike za urologiju KCV Novi Sad.

Sterilitet bračne zajednice uglavnom se, kako naglašavaju lekari, povezuje sa ženama, iako su i muškarci u visokom procentu uzročnici neplodnosti, ali muški infertilitet je u našem društvu još uvek tabu tema.
- Oni retko i nevoljno govore o problemu koji imaju. U ovakvim situacijama pomoć ne traži muškarac ili žena, već obavezno zajedno kao par odlaze kod lekara. Muške pacijente ranije su kod urologa dovodile supruge, ali to je danas retka pojava jer sve češće samoinicijativno dolaze da urade analizu sperme - kaže prof. dr Vinka Vukotić iz Klinike za urologiju KBC “Dragiša Mišović”, i dodaje da je suština lečenja u tome da lekari, ginekolozi i urolozi timski pronalaze uzroke steriliteta, a potom daju terapije.

- Bračna neplodnost nije bolest od koje se umire, ali može ozbiljno da ugrozi odnos između partnera. Sterilitet bračnog para se leči zajednički i zato je komunikacija sa urolozima važna kako bismo što pre došli do tačnije dijagnoze - objašnjava prof. dr Vesna Kopitović iz Klinike za ginekologiju KCV Novi Sad.

Prema njenim rečima, jedan od najvećih problema bračnog steriliteta u Srbiji je kasna dijagnostika i savremeni trend da žene prvu trudnoću priželjkuju u kasnijim godinama.
- Pacijenti se kasno javljaju i samim tim dobijaju kasnu dijagnostiku. Apelujemo na bračne parove koji su duže od godinu dana u braku, ne koriste kontarcepciju, a ne dolazi do trudnoće da se jave lekaru. Ukoliko je žena starija od 35 godina, potrebno je da se javi već posle šest meseci. Kada bi svi ginekolozi i bračni parovi počeli dijagnostiku na vreme, ovaj problem ne bi bio ovoliko rasprostranjen - naglašava prof. dr Kopitović.

Centar za lečenje parova
Prof. dr Aleksandar Ljubić iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS Beograd kaže da su ginekolozi i urolozi ranije često ustanovljavali različite uzroke i partnerima samim tim davali različite terapije, što je izazivalo kontraefekte lečenja. Iz ovog razloga pre dve godine u Kliničkom centru Srbija u Beogradu osnovan je Centar za multidisciplinarno sagledavanje i lečenje steriliteta.
- U postavljanju dijagnoza učestvuju ginekolozi, urolozi, endokrinolozi, genetičari, molekularni biolozi i drugi specijalisti. Oni su deo jednog tima koji zajednički ispituje uzroke steriliteta kod bračnih parova, a potom leče ove poremećaje primenom pravih metoda i programa - naglašava prof. dr Ljubić.

Uzroci muškog steriliteta
Na koje se ne može uticati: Cirkulacija u testisu, genetske promene, tumori.
Na koje se može uticati: Infekcije, seksualno prenosive bolesti, izloženost zračenju i teškim metalima, prekomerna upotreba alkohola, cigareta, uzimanje opojnih droga.

Metode lečenja steriliteta kod muškaraca
Prva grupa terapija
Uzrok: Infekcije - Lečenje: Različitim lekovima u zavisnosti od stepena oboljenja
Uzrok: Hormonalni poremećaji - Lečenje: Određeni tip hormona

Druga grupa terapija
Leči se hirurškim metodama kojima se određene bolesti mogu odstraniti

Treća grupa terapija
Uzrok: Poremećaji kod kojih je oštećen proces proizvodnje spermatozoida toliko da se ne može primeniti ni prva ni druga metoda
Lečenje: Korišćenje asistirane reprodukcije, tačnije ubacivanje spermatozoida u matericu koji su prethodno laboratorijski obrađeni

Izvor: BLIC, ANA VUŠOVIĆ

Roditelj Portal

...