Kako odrediti dan ovulacije

5/13/2011 11:03 PM

Pokušavate zatrudneti, ali nikako ne uspevate uprkos činjenici da je sve u redu s vašom plodnošću. Verovatno vam je već poznato da će do oplodnje doći samo ako zrelo jajašce bude izbačeno iz jajnika i ako to jajašce oplodi spermatozoid. Trenutak koji čekate naziva se ovulacija. Koliko je danas poznato, do ovulacije dolazi samo jedanput u svakom menstrualnom ciklusu. Zrelo jajašce živi između 12 i 24 sata, dok muško seme može, u ženi, živeti dva do tri dana. To ujedno znači da žena u toku jednog ciklusa ima samo jednu šansu zatrudneti.Upravo zbog toga vrlo je važno znati kada dolazi do ovulacije jer su tada najveće šanse da ćete, ako upravo taj dan imate odnos, i zatrudneti.
U čemu je problem? Verovatno niste dobro tempirali vreme odnosa i trenutak ovulacije. Jedan od najlakših načina da odredite dan najveće plodnosti jeste merenje bazalne temperature, postoji metoda računanja plodnih i neplodnih dana, ali postoje i složeni načini za dokazivanje ovulacije.

Pogledajte još Kalendar Ovulacije na našem portalu.

Metoda računanja plodnih i neplodnih dana
Metoda računanja plodnih i neplodnih dana je jedna od najstarijih metoda koja se koristi u kontroli začeća. Publikovana je 1932 godine i po autorima se zove Ogino-Knausov-a metoda. Ovu metodu primenjuju bračni parovi u cilju kontracepcije ali i u cilju lečenja neplodnosti. U osnovi ove metode je saznanje da, u pravilnom menstrualnom ciklusu koji traje 28 dana, postoji sazrevanje jedne jajne ćelije koja se oslobađa iz jajnika u periodu 13. – 16. dana od početka menstrualnog krvarenja. Tada je jajna ćelija sazrela i spremna za oplodnju. Ta plodnost jajne ćelije u genitalnom traktu traje do 24h. Kako i život spermatozoida u ženskom genitalnom traktu traje 12-24h, može se računati da je u pravilnom ciklusu najveća mogućnost oplodnje u periodu 11. – 17. dana ciklusa. Ova metoda je dosta nepouzdana i danas se koristi samo u kombinaciji sa drugim metodama koje mogu tačnije da odrede datum ovulacije (oslobađanje zrele jajne ćelije iz jajnika). Jedna od tih je i metoda „Maybe baby” koja se zasniva na promeni sekrecije sluzi pod dejstvom povišenog nivoa hormona estrogena koji prati ovulaciju. Vizualizacija promena konzistencije pljuvačke može da odredi vreme ovulacije, ali, nažalost, na tačnost ove metode takođe utiču mnogi faktori.

Bazalna temperatura
Teoretski se normalna telesna temperatura zdravog čoveka kreće između 36 i 37°C. Telesna temperatura kod žena niža je u prvoj nego u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, a promena od niže vrednosti na višu događa se upravo za vreme ovulacije. Zato je pravilnim i svakodnevnim merenjem temperature moguće odrediti upravo taj dan. Promene u temperaturi nisu toliko velike, uglavnom tek nekoliko desetina strepena.

Kako pravilno meriti bazalnu temperaturu?

 • Merite temperaturu 5 minuta neposredno nakon buđenja, dakle pre ustajanja, jela, pića ili pušenja.
 • Toplomer držite u ustima i to svaki dan na istom mestu.
 • Izmerenu temperaturu odmah zabeležite (možete sami napraviti kalendar beleženja temperature ili ga tražiti od vašeg doktora). Ako se izmerena temeratura znatno razlikuje od prethodne, a posebno ako je niža, istresite toplomer i izmerite je još jednom.
 • Ako temperatura poraste za 4 do 5 desetine stepena iznad prethodne visine, i ako povećanje nije nastupilo zbog prehlade ili nekog drugog oboljenja, verovatno je došlo do ovulacije. To je još verovatnije ukoliko je do povećanja došlo odprilike 14 dana pre očekivane iduće menstruacije ili ako ste povećanje zabeležili na isti dan u prethodnom ciklusu. U mnogim slučajevima temperatura padne 2 do 3 desetine stepena dan pre nego usledi povećanje, odnosno ovulacija.
 • Ako merite temperaturu tačno prema ovim uputstvima, vrlo je verovatno da ćete uspeti odrediti dan ovulacije. Preporučljivo je imati odnose u toku 24 sata neposredno nakon pada temperature ili u toku 24 sata od trenutka kada ste zabeležili povećanje jer su vam tada najbolje mogućnosti da zatrudnite.
 • Kako bi ovo merenje imalo vrednost potrebno je beležiti temperaturu barem dva ciklusa. Pomoću merenja u toku ta dva ciklusa verovatno ćete već moći da predvidite kada ćete u sledećem ciklusu imati najvišu temperaturu. Napomena: suzdržavanje od polnih odnosa nekoliko dana pre ovulacije omogućiće partneru da nakupi dovoljno zrelog semena i tako poveća mogućnost oplodnje. U toku 24 sata dovoljno je imati odnos samo jednom.Kako bi prikupili što više podataka zabeležite i ove podatake:

 • na dan kada imate odnos zaokružite izmerenu temperaturu.
 • neke žene mogu prepoznati ovulaciju pomoću pojave neznatne boli u donjem delu stomaka ili pojavom lakšeg krvarenja. Ako se pojave neki od tih znakova zabeležite ih.
 • zabeležite svaki uzrok koji bi mogao prouzrokovati povećanje temperature, poput prehlade, gripa, poremećaja varenja ili čak uživanja alkohola.
 • dane menstruacije obeležite znakom X, a za vreme njenog trajanja nije potrebno beležiti temperaturu.
 • od prvog dana prestanka menstruacije počnite s beleženjem temeprature.Posmatranje cervikalne sluzi (Billingova ovulacijska metoda)
Svakodnevno večernje posmatranje polnih organa i beleženje promena je neophodno za ovu metodu. Nakon 4. do 5. dana iza početka menstruacije vagina je suva sve do oko 9. - 10. dana, kad se pojavljuje oskudna lepljiva sluz. Pojavom sluzi prekida se verovatno neplodno razdoblje i započinje potencijalno plodno razdoblje. Zatim raste količina staklaste, rastegljive sluzi, a vagina je osetljiva i nabrekla. Poslednji dan obilne sluzi je najplodniji dan. Sluz zatim postaje oskudna i lepljiva. Četiri do pet dana nakon vrhunca pojave obilne sluzi započinje neplodno razdoblje, koje traje do početka naredne menstruacije.

Simptotermalna metoda (merenje temperature i posmatranje sluzi)
To je kombinacija promatranja cervikalne sluzi i merenja temperature. Daje najbolje rezultate, posebno ako se za procenu plodnog razdoblja u slučaju neslaganja obe metode primenjuju strožiji kriterijumi (duže fertilno razdoblje).

Promena izgleda i sluzi vrata materice
U vreme ovulacije pod delovanjem estrogena karakteristično se menja sluz vrata materice. Žlezde u kanalu vrata materice pod uticajem estrogena izlučuju sluz, koja se nakuplja i poput bistre kaplje proviruje iz spoljnog ušća. Sluz je rastegljiva, ako je se povuče pincetom, može se dobiti do 10-15 cm neprekinuti tračak sluzi. Kad se sluz osuši na predmetnom stakalcu, pod mikroskopom stvara crtež paprati. Nakon ovulacije prestaje obilna sekrecija sluzi, ona se smanjuje, postane gusta. Metoda je dosta pouzdana. U svakoj boljoj apoteci možete kupiti mikroskop (džepni format).

Sledeće metode zahtevaju posetu lekaru:

Pregled ultrazvukom
Pregled je jednostavan, bezbolan i nije štetan, a dovoljno siguran. Pomoću ultrazvučnog aparata, pri čemu se danas koristi tzv. vaginalna sonda, kojom se izvor ultrazvučnih talasa sasvim približi pretraživanom jajniku i time dobije bolja slika, može se u jajniku i u sluznici matemice pratiti i vrlo fine promene. U jajniku se prati rast varijalnog folikula. Najpre se uoči nekoliko folikula te zatim prati onoga koji dominira i koji će postati Graafov folikul, prsnuti i pretvoriti se u žuto telo. U proliferacijskoj fazi, 9.-10. dana ciklusa, odnosno 4-5 dana pre ovulacije, jasno se vidi mala cista-folikul, koja u nekoliko sledećih dana naraste do promera od 20-23 mm) a u njoj se može videti izbočina koja sadrži jajašce koje će biti izbačeno tzv. kumulus oofoms". Nakon prsnuća folikula naglo se gubi cistična struktura i tada vidi homogeno žuto telo. Usporedo s rastom folikula zadebljava se sluznica maternice od ranijih 2 mm na blizu 8 mm. Metoda je pouzdana, nedostatak joj je što nije samoizvediva od pacijentkinje, zahteva česti odlazak na pregled lekaru. Međutim, nenadoknadiva je u slučajevima kada se veštački proizvodi ili potiče ovulacija, npr. kod neplodnih žena, posebno kad se planira aspiracija jajašca i "oplodnja u epruveti".

Određivanje hormona
Tačan dan ovulacije se može otkriti ako se u vreme očekivane ovulacije svakodnevno iz krvi određuje estrogeni hormon i LH hormon hipofize, jer se oni u trenutku ovulacije karakteristično povise. Metoda nije dovoljno siguma, jer nije uvek lako pogoditi očekivani dan ovulacije, a i skupa je. Naknadni dokaz dogođene ovulacije je nalaz povišenih vrednosti progesterona iz krvi pacijentkinje. Progesteron se u krvi u prvoj fazi ciklusa nalazi u neznatnim količinama i nakon ovulacije značajno poraste. Treba uzimati krv jedan do tri puta 21. do 25. dana ciklusa. Metoda spada u sigurne, ali skuplje.

Vaginalna citologija
Pod delovanjem estrogena umnožavaju se stanice vaginalnog epitela, one dosižu potpuni oblik, velike su, sa sitnom jezgrom, eozinofilne su (crveno obojene), pa se takve ljušte u vaginalni iscedak, najizrazitije su u vreme ovulacije. U drugoj fazi ciklusa progesteron zaustavlja umnožavanje stanica na ranijem stepenu, stanice su nešto manje, jezgro im je veće, bazofilne su, plavo obojene. Brojenjem i promerom eozinofilnih i basofilnih stanica može se zaključiti o fazi ciklusa, odnosno o dogođenoj ovulaciji. Metoda je jednostavna i jeftina, ali zahteva dolazak pacijentkinje lekaru te pregled, odnosno uzimanje masti.

Biopsija sluznice materice
Tokom ciklusa se pod uicajem estrogena i progesterona stanice žlezdi sluznice matemice karakteristično mijenjaju. Ako se posebnom sondom ili aspiracijom iz materišta uzme delić sluznice i podvrgne histološkoj analizi, može se nesumnjivo utvrditi da li se dogodila ovulacija. Štaviše, iskusni citolog može s tačnošću od više ili manje od tri dana kazati o kojem se danu ciklusa radi. Metoda nije jednostavna, sam je zahvat "invazivan", spada u "hirurške" metode, nije lišen komplikacija. U upotrebi je samo kao deo drugih dijagnostičkih zahvata.

Laparoskopija
Uvođenjem u trbušnu šupljinu, kroz trbušni zid ili kroz vaginu, posebnog instrumenta laparoskopa, u obliku metalne cevi širine oko jedan cm koja u sebi ima optiku, može se direktno posmatrati izgled jajnika i na njemu videti Graafov folikul ili žuto telo. Laparoskop, nešto šireg promera, omogućava i uzimanje delića tkiva ili i operacije na jajniku i jajovodu. Laparoskopska metoda je "invazivna", hirurška i zahteva i opštu anesteziju, ne upotrebljava se za dijagnostiku ovulacije, već samo u sklopu drugih zahvata.
Od svih spomenutih metoda u svakodnevnoj praksi se koriste one koje su jednostavne, koje nisu skupe, nisu invazivne, a koje su ujedno sigurne. Menstrualni kalendar može biti od koristi, u većini slučajeva će biti dovoljno merenje bazalne temperature, pregled ultrazvukom i određivanje progesterona u drugoj fazi ciklusa.

Roditelj Portal

...