Poznavanje plodnih i neplodnih dana

5/16/2011 7:12 AM

Poznavanje plodnih i neplodnih dana u ženskom ciklusu omogućava planiranje trudnoće

Tokom fertilnog razdoblja kod žena se dešavaju ritmične mesečne promene lučenja polnih hormona, koji zatim dovode i do ritmičkih promena jajnika i drugih polnih organa. Prvi dan menstruacije je prvi dan ciklusa. Kod većine žena ciklus traje prosečno 28 dana, ali može i kod zdravih žena dužina varirati od 20 do 35 dana, pa i više. U ciklusu se odvijaju dva važna događaja. Prvo, obično 14 dana pre početka naredne menstruacije nastaje OVULACIJA tj. izbacivanje samo jednog jajašca iz jajnika. Drugo, sluznica materice (endometrijum) se sprema za implantaciju eventualno oplođenog jajašca. Da bi se dogodila OPLODNJA treba da se dogoditi polni odnos u razdoblju od 2 dana pre i 1 dan posle ovulacije.

PLANIRANJE TRUDNOĆE

Postotak zatrudnelih žena uz redovne polne odnose tokom različitih vremenskih razdoblja

VREMENSKO RAZDOBLJE

POSTOTAK TRUDNOĆE

jedan ciklus

20% žena

tri mjeseca

50% žena

šest mjeseci

75% žena

godina dana

85% žena

Saveti
Uživanje u polnom odnosu jedanput dnevno ili jedanput u dva dana je dovoljno da žena zatrudni.
Može se apstinirati nekoliko dana pre nastupa plodnih dana, a u vreme očekivane ovulacije uživati češće.
Nakon polnog odnosa preporučuje se ženi ležanje na leđima s jastukom ispod karlice oko 20 do 30 minuta.
Ne preporučuje se polni položaj gde je žena iznad muškarca, jer veći deo ejakulata može iscuriti.

Planiranje pola budućeg deteta je, svi znamo, nepouzdano. Nekoliko sati nakon ulaska spermatozoida u oocitu ona se podeli i izbaci drugo polarno telo, pa sada ima 23 nesparena hromosoma, od kojih je jedan polni hromosom X. Ako se jajašce spoji sa spermatozoidom koji ima takođe 22 autosoma i 1 hrmomosom X, začeta je devojčica. Ako spermatozoid uz 22 hromosoma sadrži Y začet je dečko. Donekle je naučno utemeljena tvrdnja da se "ženski" spermatozoidi (X) kreću sporo, ali duže žive, dok "muški" spermatozoidi (Y) jure brzo, ali umiru mladi ! Na tome se temelje "saveti" za dobijanje devojčice, odnosno dečaka.


Savet kako dobiti devojčicu - Preporučuje se polni odnos 3-4 dana pre očekivane ovulacije i zatim jedanput dnevno. Muškarcu se preporučuje kupanje u toploj kadi pre odnosa. Površna penetracija, kao i izostanak orgazma u žene pogoduje da začeto dete bude devojčica.


Savet kako dobiti dečaka - Suzdržavati se od polnih odnosa 5 do 7 dana pre očekivane ovulacije. Preporučuje se polni odnos na sam dan ovulacije (najveće plodnosti) ili sutradan. Duboka penetracija (muškarac iza žene) unosi spermu bliže jajašcu. Orgazam zbog obilnijeg alkalnog lučenja stvara potpomaže začeću dečaka. 

Roditelj Portal

...