Pregledi pre trudnoće

5/13/2011 9:35 PM

Idealno bi bilo da bračni par koji planira trudnoću prve preglede obavi pre same trudnoće. Detaljni podaci koje uzima ginekolog pomoći će da se buduća trudnica svrsta u grupu bez rizika ili u grupu sa rizikom. Takođe, mnogo veći proj pregleda i kompletnije lečenje može se izvršiti izvan trudnoće bolje nego u trudnoći, ako postoji potreba. Ako je žena bolesna, doktor može odrediti kada je najbolje vreme za trudnoću. U nekim zemljama je obvezna provera na rabeolu, toksoplazmu, sifilis i hepsatitis.

Rubeola
par-u-iscekivanju Rubeolu prouzrokuje virus. Ako se ne nađu antitela za rubeolu to znači da majka nije prebolela bolest, za koju se zna da kod 70 % fetusa prouzrokuje anomalije srca, mikrocefaliju, promjene na očima i oštećenje sluha, a može poremetiti i mentalni razvoj deteta, i predlaže se odlaganje trudnoće i vakcinisanje žene. Naime, ako nema antitela znači da je žena izložena u trudnoći opasnosti zaraze. Rubeola je vrlo raširena bolest, a manifestuje se sitnim osipom na licu a zatim i po telu i rukama i nogama uz blago povećanje limfnih čvorova i nešto povišenom tempraturom. Kod dece, pa i odraslih obično prolazi bez izrazitih znakova bolesti. Zbog toga je teško čuvati se i izbeći kontakt s bolesnom osobom jer se najčešće kasnije ustanovi prava dijagnoza. Kako bi se izbegle takve situacije najbolje je da se nezaštićene žene vakcinišu i odlože trudnoću za šest meseci. Naime, to je vremenski period u kome se ne sme zatrudneti, jer je potrebno vreme da se organizam imunizuje.

Sifilis
Sifilis je polna bolest koju prouzrokuju mikroorganizmi. Oni se prenose sekundamim odnosima, ali i preko mikroskopskih povreda kože. I ovaj uzročnik može ugroziti fizičko i mentalno zdravlje deteta. Zbog toga treba izvršiti analizu krvi i ako je nalaz pozitivan, zaraženu ženu lečiti odgovarajućim antibioticima. Tek kada nalaz bude negativan, žena može ostati trudna.

Toksoplazmoza
Toksoplazmozu prouzrokuje parazit koji živi u životinjskom izmetu, posebno u mačaka. Žena se može zaraziti konzumiranjem zaraženog, loše opranog povrća ili sirovog i slabo kuvanog zaraženog mesa. Bolest ne izaziva vidljive smetnje i obično prolazi nezapaženo. Infekcija u ranoj trudnoći dovodi obično do pobačaja, u drugom tromesečju do prevremenog porođaja, a u trećem tromesečju hidrocefalus, mikrocefaliju i druge poremećaje. Bolest se dokazuje posebnim testovima analizom krvi.

Hepatitis
Hepatitis prouzrokuju virusi, od kojih neki (virus B) ima sklonost prelaska sa posteljice na fetus pa dete može imati hronični hepatitis. Važno je znati za bolest majke jer treba sprečiti moguću infekciju posle porođaja. Pozitivni nalazi ne odlažu trudnoću samo nalažu posebne postupke u trudnoći.

Klamidija
Klamidija se nalazi pet do sedam puta češće kod žena sa spontanim pobačajima (27 %) u odnosu na ostale trudnice (5 %). Žena s ovom infekcijom ne mora imati nikakve simptome iako bakterija može prouzrokovati upalu svih unutrašnjh organa, sterilitet i spontane pobačaje i prevremene porođaje. Ako dete prolazi kroz zaraženo područje, može se zaraziti i dobiti upalu očiju, grla i pluća. Zbog toga se hlamidija mora izlečiti pre trudnoće antibioticima i njih moraju uzimati oba partnera, a lokalno se daju vaginalete geonistina.

Mikoplazme
Mikoplazme su često prisutne i kod žena koje nemaju nikakve smetnje i koje su uredno rađale, ali se ipak smatra da mogu prouzrokovati spontani pobačaj i prevremeni porođaj i zato ih treba lečiti. Leče se oba partnera antibioticima i lokalno vaginaletama geonistina.

Roditelj Portal

...