Pripremite svoje telo za trudnoću

5/13/2011 9:27 PM

Napraviti bebu je lako? Trudnoća će se dogoditi upravo onda kada ja to odlučim? Možda ste u pravu, ali svakako nije naodmet svoje telo pripremiti za drugo stanje jednostavnim, lakim navikama koje vam u današnjem tekstu donosi Zita West, jedna od vodećih britanskih stučnjaka za neplodnost.


1. POBOLJŠAJTE SVOJU ISHRANU
Pazite da jedete dovoljno proteina. Svakodnevna ishrana mesom, živinskim mesom, ribom i mlečnim proizvodima poboljšava proizvodnju jajašca. Dobro je izbegavati soju, jer ona ima blago kontracepcijsko delovanje. Kofein bi takođe trebao biti na listi vaših zabranjenih namirnica - više od jedne šoljice kafe dnevno može povećati vreme potrebno za trudnoću i do 50% - zato radije pijte biljne čajeve.
Pijte otprilike dve litre vode dnevno i razmislite o tome da pijete multivitamin ili multimineral kao dodatak ishrani. Potražite posebno pripremljene tablete koje pripremaju telo na trudnoću. One bi trebale da sadrže cink, koji je odlučujući za održavanje zdravog menstrualnog ciklusa, i selen, koji podiže nivo vaše plodnosti.
Smanjite unos veštačkihdodataka i aditiva. Kupujte sveže meso, ribu i povrće pre nego gotove i polugotove obroke. Za međuobroke radije jedite zdrave grickalice poput voća i orašćića, a ne čokolade i čipseve.
ZA NJEGA:
Uzimanje najmanje dve litre vode dnevno je obavezno - sperma je najvećim delom voda. Takođe, je važna zdrava ishrana i uzimanje dodatka multivitamina i minerala.

2. NE PIJTE ALKOHOL, NE PUŠITE I NE DROGIRAJTE SE
Uživanje u alkoholu i pušenje smanjiće visinu naše plodnosti i delovaće negativno na vašu mogućnost da začnete:
Povremena čaša vina ili piva neće vam naškoditi, ali to je ujedno i maksimum preporučene količine alkohola. Istraživanja pokazuju da žene koje piju manje od pet jedinica (tj. čaša od jedan decilitar) vina nedeljno imaju 50% više šansi da zatrudne za vreme od šest meseci od žena koje su pile deset ili više jedinica.
Pušenje vašem telu oduzima osnovne supstance za trudnoću, poput cinka, selena i vitamina C. Ono takođe, povećava nivo toksičnih supstanci poput olova u vašoj krvi. Ako pušite, verojatno imate niži nivo hormona plodnosti i trebaće vam više vremena da ostanete u drugom stanju.
Ni povremeno uzimanje droge nije dobra ideja. Kokain može oštetiti vaše jajovode, a marihuana poremećuje ovulaciju.
Takođe, pazite na to koje lekove uzimate, pogotovo kad se radi o lekovima za koje nije potreban recept. Izbegavajte ibuprofen, lekove protiv akni i neke antibiotike. Ako će vam doktor prepisati antibiotike, recite mu da planirate trudnoću. Takođe, izbegavajte diuretike, koji mogu osušiti grlić materice. Za suzbijanje bola koristite lekove koji sadrže paracetamol.
ZA NJEGA:
Sasvim smanjite unos alkohola. Alkohol može prouzrokovati hromozomske probleme kod deteta i nepotrebno izlaže spermu toksičnim supstancama. Takođe, pokušajte izbeći pušenje marihuane, jer je dokazano da ona smanjuje mušku plodnost.

3. PAZITE NA SVOJ NIVO STRESA
Ako ste pod dugačkim ili težim stresom, vaše telo koristi energiju za osnovne popravke, održavanje tela i preživljavanje. Reprodukcija telu nije označena kao "osnovna", tako da u takvim prilikama zauzima mesto na dnu liste prioriteta. To je razlog zbog kojeg mnogi stručnjaci za neplodnost veruju da stres može doprineti dužini vremena potrebnog za začeće. Kod žena stres dovodi do preterane proizvodnje prolaktina, reproduktivnog hormona koji ometa ovulaciju.
Ako vodite užurbani život, odluka da želite bebu trebala bi biti uzrok za usporavanje tempa. Ionako kao trudnica nećete moći nastaviti živeti jednakim tempom, pa je bolje uvesti promene pre trudnoće.
Previše stresa je takođe, ubica strasti. Postati trudnica biće lakše, a i zabavnije, ako uživate u seksu i imate vremena, energije i mesta u svom životu za polne odnose.
ZA NJEGA:
Smanjivanje nivoa stresa može povećati kvalitet sperme. Obratite pažnju na to da svaki dan nađete vremena za opuštanje. I vežbanje će vam pomoći da se rešite stresa.

4. BUDITE SVESNI SVOJE PLODNOSTI
Pomoći će vam ako imate predstavu o tome koliko vam dugo traje menstrualni ciklus. Prosečni ciklus traje otprilike 28 dana, ali on može biti i duži i kraći. Takođe, je važno znati imate li redovne ovulacije.
Većina žena ima ovulaciju sredinom ciklusa, a vaše telo vam daje suptilne znake o tome što se događa. Na primer, imate promene u iscetku iz vagine, temperatura vam se lagano diže i slično. Kako biste bili sigurni, posetite stručnjaka za plodnost.
Čini se da zvuči prebanalno reći "imajte redovne seksualne odnose", ali začuđujuće je koliko parova se ne pridržava tog pravila. Pokušajte imati odnose najmanje dva puta nedeljno, a optimalno je najmanje tri puta.
Ako se upravo skidate s pilule, važno je znati da ste u prvo vreme verovatno izuzetno plodni, ali nakon tih prvih par meseci vaša plodnost može pasti i ostati niska čak i više od godinu dana. Zbog toga nemojte propustiti ovu prvu eksploziju plodnosti.
Nemojte koristiti lubrikante za vreme seksa, jer on može sprečiti spermu da dođe do materice.
ZA NJEGA:
Izbegavajte uski donji veš, vruće kupke i saune, jer oni mogu smanjiti broj spermatozoida.

Autor teksta je Zita West, jedna od vodećih britanskih stručnjakinja za neplodnost.

Roditelj Portal

...