300.000 parova se bori sa sterilitetom

5/27/2011 2:55 PM

U Srbiji oko 300.000 parova ima problem bračnog steriliteta, a u 30 odsto slučajeva uzrok neplodnosti je muški faktor.

 

pic U Srbiji oko 300.000 parova ima problem bračnog steriliteta, a u 30 odsto slučajeva uzrok neplodnosti je muški faktor.

Problem muškog infertiliteta dodatno opterećuje parove koji žele bebu, jer se kod 44 odsto muškaraca koji se susreću sa ovim problemom ne zna uzrok nastanka.

Stručnom skupu "Muški infertilitet - bračni sterilitet" koji je održan u sredu prisustvovalo je više od 150 eminentnih urologa i ginekologa, koji su govorili o problemima sa kojima se danas suočavaju parovi koji ne mogu da dobiju potomostvo sa posebnim osvrtom na problem muškog infertiliteta.

"Bračni sterilitet je bolest modernog društva i nastaje, između ostalog, zbog izloženosti stresu, lošim životnim navikama, zagađenoj okolini i činjenici da se danas parovi često odlučuju za potomstvo u kasnijim godinama", rekao je prof. dr Goran Marušić iz Klinike za urologiju Kliničkog Centra Vojvodine.

On je dodao da je muški infertilitet u porastu, što je za lekare ozbiljno pitanje zbog toga što je najčešće reč o idiopatskom infertilitetu, odnosno onom čiji nam uzrok nije poznat.

Bračni sterilitet je tema koja se u društvu uglavnom povezuje sa ženama i mnogo se ređe govori o tome da su i muškarci u visokom procentu uzročnici neplodnosti.

"Važno je da ginekolozi upute par na lečenje i kod urologa da bi oni zajedno bili uključeni u proces lečenja, pogotovo što je muška neplodnost u našem društvu još uvek tabu tema i muškarci retko i nevoljno govore o tom problemu", kazala je prof. dr Vinka Vukotić iz Klinike za ginekologiju KBC "Dragiša Mišović".


(Tanjug)

Add comment

Roditelj Portal

...