Čekajući banku polnih ćelija

6/2/2011 7:04 PM

Propisima iz 2009. godine predviđeno je da Srbija dobije Banku za doniranje polnih ćelija koja bi parovima koji ne mogu da imaju decu, ipak, omogućila da postanu roditelji. Kako to nije zaživelo, mnogi parovi prinuđeni su da putuju u inostranstvo i plate više od 3.000 evra.

 

Donator polnih ćelija sa određenom bojom kose, očiju ili krvne grupe može se izabrati i preko Interneta. Bračnim parovima koji ne mogu da imaju decu nudi se širok izbor donatora koji liče na poznate filmske zvezde, sportiste i muzičare. Četrdesetogodišnja D. K. odlučila se da potraži takvu vrstu pomoći.
"Razmišljam da to obavim u inostranstvu s obzirom na to da sam predugo čekala, naravno pitanje je koliko je to para", rekla je D. K.

Lekari objašnjavaju da je u svetu praksa da se ustanove, koje se bave doniranjem polnih ćelija, strogo kontrolišu i da donori moraju da budu psihofizički zdrave osobe koje su prošle rigorozne zdravstvene testove.
"Banka polnih ćelija bi rešila problem. Ti ljudi koji moraju da idu na taj program donacije ne bi išli u inostranstvo. Zakon postoji, na našu sramotu donet je pre dve godine", rekao je genetičar dr Miodrag Stojković i dodao da iako se radi o donaciji uspešnost postupka je veća, što je žena mlađa.

Prema zakonu, postupak s doniranim polnim ćelijama u Srbiji obavljaće jedna ovlašćena zdravstvena ustanova koja će ujedno biti i Banka doniranih polnih ćelija.
"Što se tiče uslova za formiranje banke, deo koji je do Kliničkog centra i Klinike za ginekologiju potpuno je uređen, dovoljno je kadrova i taj kadar je u potpunosti edukovan. Nažalost, prostor i oprema tek treba da budu formirani i tu očekujemo finansije koje država treba da dodeli za pravljenje jedne takve banke", rekao je prof. dr Aleksandar Ljubić, predsednik Republičke komisije za vantelesnu oplodnju.

U registru Uprave za biomedicinu čuvaće se svi podaci o osobama koje su donirale ćelije kao i o onima koje su ih primile.

Donor nema nikakve pravne niti bilo kakve druge obaveze prema detetu začetom njegovim reproduktivnim materijalom, niti može da zna kome je on dat.

Podaci o svim osobama uključenim u ovakav vid vantelesne oplodnje potpuno su zaštićeni posebnim kodovima i šiframa, tako da je isključena svaka mogućnost zloupotrebe.

Izvor: RTS

Add comment

Roditelj Portal

...