Najnovije otkriće - šansa za neplodne muškarce!

8/8/2011 11:44 PM

Naučnici su iskoristili veštačku spermu da povrate plodnost i tako omoguće hiljadama muškaraca da ispune svoj san očinstva.

 


Čak i muškarci koji su ostali sterilni usled lečenja raka bi takođe mogli jednog dana da uzgoje sopstvenu spermu. S druge strane otvara se Pandorina kutija etičkih dilema, od činjenice da muškarci postaju nepotrebni višak u stvaranju drugog života, do toga da bebe nastaju na potpuno veštački način.

U velikom naučnom otkriću, istraživači su uspeli da stvore potpuno novu spermu i uspešno oplode jajnu ćeliju miša. Miševi nastali na takav način bili su sposobni za dalje razmnožavanje.

Kritičari se pitaju da li je stvarno neophodno stvarati veštačku spermu kojom je moguće toliko manipulisati samo da bi se nekim parovima omogućilo da imaju decu.

Međutim dr Mitinori Saitou, istraživač Univerziteta iz Kjota, naglašava da još mnogo posla treba da se uradi pre nego što proces bude primenljiv na ljudima.

On je za Dejli Mejl izjavio: "Naš rad je još uvek čisto na nivou naučnih dostignuća uz pomoć miševa, a primena ove metode na ljudskom materijalu uključuje mnogo više rada, vremena i etičke diskusije".

Alan Pejsi, stručnjak za mušku plodnost Šefild Univerziteta, rekao je: "Ovo je veliki korak napred u razvoju procesa stvaranja sperme kod neplodnih muškaraca. To je izuzetno uzbudljivo."

S druge strane kritičarka iz kampanjske grupe "Komentari o reproduktivnoj etici", Džozefin Kuintavel, je apsolutno protiv i ona je zgroženo dodala:"Kome su potrebni muškaraci? Kome su potrebne žene? Sve što je sada potrebno su veštačke materice i mi ćemo imati potpuno nov i izmenjen način ljudske reprodukcije."

Izvor: S MEDIA

Add comment

Roditelj Portal

...