Oplodnja in vitro - 15 jajnih ćelija optimalan broj

5/13/2011 10:55 AM

Uzimanje oko petnaest jajnih ćelija iz jajnika žene po pojedinačnom ciklusu, daje najbolje izglede da će rezultat vantelesne oplodnje rezultirati živorođenim detetom, saopštili su britanski stručnjaci s Birmingemskog univerziteta.

Tim, kojim je rukovodio Ari Kumarasami, do ovog zaključka je došao analizirajući preko 400.000 slučajeva oplodnje in vitro, obavljenih u Britaniji između 1991. i 2008. godine, prenose beogradski mediji.

Utvrđeno je da šanse da se rodi dete kao rezultat ove vrste oplodnje rastu do rečenog nivoa upotrebljenih jajnih ćelija, a kad ih ima preko 20 počinju da opadaju.

Kod korišćenja 15 jajnih ćelija žena starosti od 18 do 34 godine, uspešan ishod je tokom 2006. i 2007. zabežen u 40 odsto slučajeva, kod onih starosti od 35 do 37 godina u 36 odsto slučajeva, kod žena starosti od 38 do 39 godina u 27 i kod onih starosti 40 i više godina u 16 odsto slučajeva.

Ovo otkriće će biti koristan putokaz za lekare koji se bave oplodnjom in vitro da, uz maksimalnu efikasnost, izbegnu nepotrebno korišćenje dragocenih jajnih ćelija i da ne stimulišu isuviše jajnike moćnim hormonima koji podstiču proizvodnju ovih ćelija, jer to može da ima negativne posledice.

O čemu je reč?
In vitro fertilizacija se sastoji u oplodnji "u epruveti" jajnih ćelija spermatozoidima. Nekoliko embriona u ranoj fazi se potom implantira u uterus majke, u očekivanju da se rodi bar jedna živa beba, mada ponekad bude i više. Embrioni koji nisu korišćeni za prvu oplodnju se obično zamrzavaju, tako da mogu da se koriste kod kasnijih pokušaja.

Izvor: VESTI

Add comment

Roditelj Portal

...